Hoofdmenu

U bent hier

Centre

Er zijn twee centres in een rugby wedstrijd. De inside centre (nummer 12) en de out-side centre (nummer 13). De inside centre staat normaal dicht in de buurt van de Fly-half or als eerste ontvanger aan de andere kant van de scrum of breakdown.

Zoals de Fly-half, kunnen ze meestal goed kicken en hebben goed inzicht in het spel van de tegenstander en kunnen een aanval goed sturen. De out-side centre staat aan de buitenkant van de inside centre en is meestal de snellere van de twee.

De hoofdtaak van de centres is om ruimte te maken voor de spelers die verder naar buiten staan. Ze moeten dus de goede lijnen rennen (in de gaten of op 90 graden van hun tegenspelers), goed kunnen schijnbewegingen maken en wenden, goed kunnen passen en goed kunnen off-loaden in een tackel.

Als de bal langs de achterste rij van de tegenstanders beweegt, zijn de centres de eersten die een tackel maken. Zij moeten agressieve tackelaars zijn, om hun tegenstanders om te gooien, de bal te pakken, en in het organiseren van defensieve lijnen.

Outside centres hebben meestal meer ruimte om te bewegen dan inside centres. Centres zorgen ook voor support bij breakdowns en kunnen als afleidingsmaneuvre rennen om de verdediging in verwarring te brengen.

Er is momenteel geen inhoud met deze term geclassificeerd.

Subscribe to RSS - Centre