Hoofdmenu

U bent hier

Prop

Een voorwaartse speler die links of rechts van de hooker staat in een scrum. Deze spelers dragen doorgaans shirt nr’s. 1 en 3.

De props "prop up" (houden omhoog) de hooker in de scrum. Zij zijn onderdeel van de voorste rij of Front-Row van de scrum en duwen tegen de props van de tegenstanders. De loose-head prop staat aan de linkerkant van de hooker en hun hoofd moet aan de buitenkant van de scrum zitten wanneer de twee fron-row in elkaar haken. De tight-head prop staat aan de rechterkant van de hooker met hun hoofd tussen de hoofden van tegenstanders hooker en loos-head prop.

De hoofdtaak van de prop is om de scrum stabiliteit te geven en de hooker te ondersteunen in het snel winnen van de bal. Bij een line-out is het hun taak, springers te ondersteunen als zij vechten om de bal. Zij staan dan normaal gesproken vooraan in de de line-out met een springer tussen hen in. Ook zijn ze vaak betrokken in het optillen van een springer bij het ontvangen van een kick-off.

Ondanks dat de scrum als hun hoofdverantwoordelijkheid wordt gezien, wordt van moderne props ook verwacht dat zij bijdragen in de aanval en verdediging.

Props moeten de druk incasseren van de locks en loose forwards die van achter duwen alsmede die van de tegenstanders die tegen hen aan duwen. Hierdoor zijn zij meestal de sterkste spelers in een team. Sommige van de meer sucessvolle props hebben korte nekken en brede schouders om deze kracht te kunnen absorberen alsmede krachtige benen die de scrum voorwaarts kunnen bewegen. Sinds het spel professioneel is geworden mogen niet-gespecialiseerde props en hookers niet meer in de fron-row spelen.

Als een team door verwijderingen of verwondingen niet genoeg getrainde fron-row spelers meer heeft worden de scrums onbetwist (uncontested). Dit betekent dat er niet meer geduwd mag worden en het team dat de bal ingooit, wint de bal ook.

In hun eigen scrum is het de loose-head props taak om de hooker een vrije blik te geven op de bal, terwijl de tight-head prop de scrum stabiel probeert te houden. Wanneer de tegenstanders de bal ingooien, probeert de tight-head prop de hooker of de loose-head van de tegenstander te verstoren, waardoor het moeilijker voor hen wordt om de bal te winnen.

Er is momenteel geen inhoud met deze term geclassificeerd.

Subscribe to RSS - Prop